Extras din cartea “Christul cei Viu” – Paul Ferrini
“Invataturile mele, in general, isi propun sa abordeze violenta si greselile, intr-o maniera diferita. Ele sugereaza modelarea comportamentului la care ne asteptam de la celalalt.
Daca celalalt este temator si ataca, iar noi raspundem cu frica, i-am validat astfel comportamentul, repetandu-l. Dar daca raspundem cu iubire la frica sa, trecem de partea adevarului si ii oferim o alternativa.
Nu e un lucru usor de facut, dar este necesar. Nu putem preda lectia adevarului, comitand erori. Numai actionand intr-o maniera sincera, putem sa ii invatam pe ceilalti ce inseamna adevarul.
Atunci cand il ierti pe celalalt, spui: “Am facut si eu aceeasi greseala, deci o pot ierta pe a ta.” sau “Fara iubirea lui Dumnezeu, si eu as fi fost in aceeasi situatie. Daca nu m-as fi simtit iubit, as actiona si eu in acelasi mod plin de teama.” Va identificati cu aceasta persoana si o considerati egalul vostru.
Iertarea are loc intotdeauna intre egali.
De aceea, iertandu-l pe celalalt, te ierti pe tine insuti.
Vezi tu, exista doua pozitii pe care le poti adopta in fata unei greseli. Una este de a spune: “Nu eu am gresit. Tu ai fost acela – si de aceea sunt mai bun, mai puternic sau mai evoluat spiritual ca tine.” Poti folosi acest argument, pentru a justifica pedepsirea celeilalte persoane. Dar asta inseamna ca ai pretentia ca toti – inclusiv tu insuti – sa se ridice la acelasi standard de perfectiune. Imediat ce cineva greseste – si intr-o zi s-ar putea sa fii tu acela – va trebui sa plateasca un pret.
In cealalta pozitie, poti spune: “In timp ce eu nu am gresit si tu da, greseala ta imi reaminteste de propria mea frica si de propria mea slabiciune. Stiu ca, intr-o zi, s-ar putea ca si eu sa fac aceeasi greseala. O sa am rabdare, pentru ca tu sa poti invata din greseala ta, cunoscand faptul ca si eu s-ar putea candva sa am nevoie de rabdarea ta, pentru a invata din propriile mele greseli.”
Deoarece traiesti intr-o lume in care poruncile nu sunt respectate, vei insista asupra perfectiunii si ii vei pedepsi pe cei care nu sunt perfecti sau vei admite existenta imperfectiunii si ii vei ajuta pe cei care fac greseli sa invete din greselile lor si sa revina pe calea cea dreapta.
Ii vei ierta pe cei care gresesc sau ii vei pedepsi? Aceasta intrebare este la fel de actuala astazi, ca acum doua mii de ani.”
Sursa: “Christul cei Viu” – Paul Ferrini