You are currently viewing Despre mantuire – Invataturile lui Iisus

Despre mantuire – Invataturile lui Iisus

  • Post comments:0 Comments

Extras din cartea Christul cel Viu de Paul Ferrini

“Paul – Folosesti o multime de povestiri si metafore cand predai.

Iisus – Da, fara metafore si povestiri, nu as putea sa predau – nici eu, si nici tu.

Paul – De ce?

Iisus – Deoarece metaforele si povestirile prezinta o imagine bogata, din punct de vedere psihologic si angajanta din punct de vedere emotional. Ele ii ajuta pe oameni sa stabileasca legatura cu spiritul adevarului. Scriptura fara metafore sau povestire este prea lineara, prea intelectuala. Te poate induce in eroare, deoarece nu cuprinde si dimensiunea inimii.

Paul: Si totusi, foarte multe pagini din Biblie sunt incorect interpretate, deoarece oamenii doresc sa le interpreteze cuvant cu cuvant. Cei mai multi cred, de exemplu, ca Sfanta Maria a fost fecioara, ca tu esti unicul Fiu al lui Dumnezeu, si ca ai inviat din morti, din punct de vedere fizic. Ei vor sa te faca special.

Iisus – Puterile supranaturale sunt intotdeauna atribuite divinitatii, ca un mod de stabilire a unei distante intre Divin si uman. Cu toate acestea, eu unesc cele doua lumi. Traiesc umanul si Divinul in acelasi timp – si va invit si pe voi sa facei la fel.

Din pacate, multi dintre voi se simt amenintati de aceasta invitatie. Nu sunteti pregatiti sa va revendicati divinitatea. Credeti ca, pentru a putea fi fiica sau fiul lui Dumnezeu, nu trebuie sa faceti greseli. V-am spus ca acest lucru nu este adevarat, dar nu ma credeti. Cei care detin puterea vor mentine vie autoamagirea voastra. Lor nu le pasa daca ma venerati, caci eu am murit si nu mai sunt. Dar, cu siguranta, nu si-ar dori ca voi sa ma imitati si sa va revendicati divinitatea. Si nu vor ca voi sa acceptati o lege mai inalta, si nu pe cea laica, cea care ii mentine la putere.

Cand eram in corp, cei de la putere au cautat sa-mi rapeasca divinitatea, omorandu-mi natura umana, dar planul s-a intors impotriva lor. In loc sa ma faca sa dispar, m-au transformat intr-un martir. Datorita lor, divinitatea mea a fost intarita, iar latura umana a fost uitata.

Pare ironic, dar chiar motivul venirii mele a fost astfel subminat. Dupa ce am murit, in numele meu a fost creata o religie care propovaduia exact invataturile care venisem sa le desfac!

Este culmea ironiei. Este usor sa fii un mantuitor, atunci cand toata lumea cauta mantuirea in altcineva – dar nu e chiar atat de usor sa le oferi oamenilor puterea de a se salva singuri!

Paul – De ce avem nevoie sa te transformam intr-un mantuitor?

Iisus – Este singurul mod prin care puteti sa va impacati cu moartea mea! Daca nu ma inzestrati cu puteri supranaturale, nu puteti sa integrati invataturile mele in inimile voastre. O sa spuneti: “Iata un alt biet nenorocit care a fost rastignit pe cruce: sa-l urmam?” Bineinteles ca nu.

Trebuie sa ma faceti special. Trebuie sa spuneti: “Ar fi putut sa opreasca rastignirea daca ar fi dorit, dar nu a facut-o pentru ca stia ca va invia. Stia ca Dumnezeu are grija de el.”

Cu alte cuvinte: “Nu am fost niciodata in pericol. Nu am simtit nicio durere. Etc. Este absurd, si o stii, si totusi crezi, – deoarece, intr-un fel, te scuteste de responsabilitate…”

………………………..

Paul – Ce parte din invataturile tale s-au pastrat in Biblie?

Iisus – Nu-i judeca pe surorile si pe fratii tai. Iubiti-va unul pe altul. Iubiti-va chiar dusmanii. Tot ceea ce faceti celorlalti, mie imi faceti.

Paul – Si ce a fost interpretat gresit?

Iisus – Ideea ca as fi fost singurul Fiu al lui Dumnezeu si ca am murit pentru pacatele voastre, nasterea din Fecioara, reinvierea, cea de-a doua venire si suferinta. Apocalipsa este una dintre cele mai gresit interpretate notiuni din Biblie. Revine la laitmotivul dur din Vechiul Testament, in care se vorbeste despre distrugere si pedeapsa: ideea ca, daca nu sunteti buni, Dumnezeu va distruge lumea. De ce ar dori un Dumnezeu iubitor sa faca ceva care sa-i dauneze propriei Creatii? Daca El ar fi putut interveni, de ce nu ar fi trimis ajutoare, in loc sa apeleze la pedeapsa?

Biblia a fost creatia multor minti, cu mai multe tipuri de experienta de viata. Exista o mare frumusete si mult adevar in ea. Unele dintre povestirile despre mine sunt foarte adevarate. Ele sunt infrumusetate, asa cum sunt toate povestirile, dar au ceva din viata mea. Dar imediat ce un cuvant provenit din frica este pus pe buzele tale, se creeaza baza penru a spune un neadevar. Si sunt unii care se folosesc de aceasta baza, pentru a cladi si elabora un edificiu plin de minciuni.

Daca vrei sa-mi intelegi invataturile, citeste Biblia cu un ochi critic. Adu totul in inima si in viata ta si traieste la acel nivel. Daca te ajuta sa te deschizi in fata iubirii, atunci este adevarat. Daca nu, este fals. Acesta este singurul mod de a cunoaste adevarul. Nu crede niciodata ce iti spun altii – nici chiar pe mine. Nici chiar cuvantul meu!

Trebuie sa puneti sub semnul indoielii autoritatea oricui. Singura autoritate reala este Dumnezeu, iar EL pastreaza tacerea in majoritatea chestiunilor care separa o fiinta umana, de o alta. Dar in acea tacere, adevarul va fi gasit, daca aveti rabdarea de a sta in liniste si curajul de a asculta.”

Sursa: Chirstul cel Viu, Paul Ferrini

Lasă un răspuns