You are currently viewing Eliberarea de atasamente

Eliberarea de atasamente

  • Post comments:1 Comment

In acest articol voi aborda o tema care pe multi ne “urmareste”: cum putem scapa de atasamentul exagerat sau de tot felul de situatii “incalcite” in care ceea ce experimentam de fapt este frica de abandon.

In relatii atasamentul este atat de puternic incat il simtim si la nivel fizic, este parte din celalalt, celalalt e “lipit” de tine sau exista cordoane care va leaga. Cand aceasta legatura dispare apare sentimentul de abandon, iar oamenii au nevoie de o inlocuire pozitiva care sa le imbunatateasca sentimentul de sine.

Am gasit un exercitiu folosit de Steve Andreas si pe care il gasiti in cartea “Inima Mintii” despre cum sa te eliberezi de starea de codependenta si il impartasesc cu voi:

Alocati-va cateva minute doar pentru voi, minute in care sa va relaxati si sa nu fiti deranjati de alte persoane. Inchideti ochii si uitati-va spre interiorul vostru.

1. Identificati-l pe celalalt – de cine sunteti voi atasat sau care este relatia in care va implicati prea mult?

2. Constientizati legatura prea stransa cu persoana de care sunteti atasati. Acea persoana e in camera cu voi, incercati sa o vizualizati si sa incepeti sa o “cercetati”, uitandu-va atent la ea, analizand-o. Vizualizati cum o atingeti si ce simtiti atunci cand faceti acest lucru, constientizati sentimentul pe care il aveti de a fi impreuna cu ea. Care sunt senzatiile pe care le simtiti si unde localizati acele senzatii in interiorul corpului vostru. Observati cum va simtiti atunci cand sunteti conectati atat de puternic.

Simtiti cumva si un atasament fizic, o legatura directa intre cele doua corpuri, vreun cordon? Observati UNDE este locul atasamentului, unde se conecteaza corpurile voastre. E important sa va fie clar cum arata acesta legatura fizica, de exemplu poate fi ca o scoica atasata undeva. Fiti constienti cum arata, cum simtiti si unde se conecteaza aceasta legatura.

3. Independenta temporara. Acum ca va este clar acest atasament, incercati sa taiati aceasta conexiune pret de o clipa, doar pentru a observa cum ati fi fara ea. Alegeti voi modalitatea in care sa taiati aceasta conexiune.

Daca va este rau atunci cand va ganditi la separare e clar ca aceasta legatura serveste unui scop important. Nu trebuie sa faceti aceasta separare acum pentru ca inseamna ca inca nu sunteti pregatiti si e nevoie sa o inlocuiti cu ceva stabil. Treceti la pasul urmator.

4. Descoperiti scopurile pozitive. In aceasta etapa intrebati-va:
Ce anume vreau cu adevarat de la cealalta persoana, ce anume m-ar multumi? Ce as obtine astfel, ceva care sa fie pozitiv pentru mine? Veti obtine un raspuns relevant pentru voi cum ar fi: siguranta, protectie, iubire etc.

5. Valorificati-va sinele evoluat. Acum intorceti-va ori la dreapta ori la stanga, cum simtiti, si creati o imagine a eului vostru evoluat, adica este imaginea voastra, a persoanei care si-a rezolvat problemele. Este eul care va iubeste, va aprecieaza si doreste sa va hraneasca si sa va protejeze.

Acest eu, aceasta imagine a voastra, va poate oferi acele lucruri pe care le-ati descoperit la punctul 4. Fiti cat mai constienti de aceasta imagine, cum arata, ce anume simtiti, unde simtiti etc.

6. Transformati conexiunea cu celalalt in conexiune cu sinele vostru. Acum intorceti-va atentia spre persoana de care v-ati atasat. Uitati-va la ea si simtiti legatura. Apoi taiati conexiunea cu acea persoana si imediat conectati-va la propriul vostru sine evoluat, cel din pasul 5.

Care sunt sentimentele pe care le simtiti stiind ca sunteti conectat cu o persoana pe care puteti conta cu adevarat: propriul eu. Transmiteti multumiri acestui eu pentru ca va este alaturi. Ganditi-va ca acum puteti primi de la voi insiva ceva ce ati dorit sa primiti de la cealalta persoana.

7. Respectati-l pe celalalt. Uitati-va la cealalta persoana si observati legatura taiata. Si celalalt are optiunea de a-si reconecta cordonul de el insusi. Imaginati-va cum si cealalta persoana se conecteaza cu propriul ei eu ca si voi. Asa va puteti asigura ca si celeilalte persoane ii va fi mai bine. Acum veti putea fi pe deplin prezenti cand sunteti alaturi de ea.

8. Intarirea conexiunii cu sinele evoluat. Observati-va acest eu, un eu plin de resurse, un eu care e foarte darnic cu voi insiva. Imaginati-va acest eu si ce sentimente traiti cand il vedeti, ganditi-va ca intotdeauna este alaturi de voi. Fiti cat mai constienti de existenta lui.

9. Mergeti in viitor. Ganditi-va ca aveti aceste resurse cu voi in timp ce va imaginati ca stabiliti relatii cu alti oameni. Imaginati-va cum ar fi sa pasiti in viitor alaturi de eul vostru evoluat. Puteti sa va imaginati cum acest eu va ajuta sa va rezolvati problemele, va da resurse, este deschis spre a va oferi o viata implinita.

E minunat acest exercitiu care nu face altceva decat sa ne ajute sa renuntam la atasamente exagerate si sa traim o viata plina de iubire, deschizandu-ne inima.

Cu drag,

Delia.

Acest articol are un comentariu

  1. Liliana

    Mi se întâmplă de mulți ani , atașamentul era complet. Depinde-am de soțul meu în totalitate. Lucram împreună. De 3 ani de când am abordat dezvoltarea personala inițial, apoi , celelalte practici,toate “legale” sa glumesc puțin, sunt mai bine și dacă primesc “ajutor” sper să ajung la București în 26 noiembrie . Mulțumesc.

Lasă un răspuns