You are currently viewing Guru si adeptul – Povestea intelepciunii lui Dumnezeu

Guru si adeptul – Povestea intelepciunii lui Dumnezeu

  • Post comments:2 Comments

Un adept al unui Guru iluminat l-a anuntat intr-o zi ca e pregatit sa se ilumineze. Calatorise cale lunga ca sa ajunga sa-i spuna acest lucru, in persoana,  Guru-lui.  Si acesta ii spuse:

“Asa zici? Atunci hai si stai langa mine ca sa vezi lumea cum o vad eu. Dar NU trebuie sa pui la indoiala NIMIC din ceea ce fac sau zic.”

Tanarul adept a fost de acord, crezand ca aceasta sarcina va fi simpla, fiindca era convins ca este ATAT de iluminat incat intelegea cum legile Universului tin in echilibru multiplele ecosisteme ale vietii si DE CE Dumnezeu permite evenimentelor sa se intample asa cum se intampla tuturor oamenilor.

Gurul se intalnea cu totii adeptii lui in fiecare zi ca sa le dea binecuvantari si sa le asculte cererile din rugaciune. El adesea alegea oameni pentru vindecari in acest timp. Adeptul incepuse sa anticipeze ce persoana va alege Gurul pentru vindecare, gandind ca PRECIS va alege ACEA persoana care pare atat de slaba sau pe ACEEA care a fost aici ZI dupa ZI, asteptand momentul vindecarii. Adeptul era ABSOLUT convins ca Guru il va vindeca pe acel copil invalid adus la ashram de mama lui. Zi dupa zi trecea si Guru nu parea sa-i observe pe copilul invalid si pe mama lui. In cele din urma adeptul, rabufnind de frustrare, spuse “NU INTELEG cum poti sa te uiti in ochii acelei mame si sa nu-i vindeci copilul! NU VEZI cat SUFERA amandoi?”

“Tu imi pui LA INDOIALA DECIZIILE. II VAD. Sa nu ma mai intrebi NICIODATA ce fac. ACEASTA este intelegerea noastra.” raspunse Guru. In timpul unei plimbari pe afara, cateva zile mai tarziu, Guru si adeptul sau au dat peste un om care traversa un camp si care a cazut  intr-o groapa adanca plina cu serpi. Adeptul si Guru puteau sa-i auda strigatele pline de frica. El striga dupa ajutor dar Guru, care ar fi putut usor sa-l salveze, statea in mijlocul drumului, uitandu-se peste camp complet nemiscat. Tanarul adept, nesocotind intelegerea de a nu spune nimic, striga: “AJUTA-L. De ce nu-l salvezi pe acest om? E in durere, striga si are nevoie de ajutor!”

“DE CE imi pui la indoiala actiunile? Il AUD strigand dupa ajutor. Iti incalci promisiunea. SA NU MAI FACI ASTA .”

Au ramas amandoi pe marginea drumului pana ce tipetele omului au amutit si tanarul a murit. Apoi Guru a plecat mai departe. Cateva zile mai tarziu un cersetor a venit la Guru, cerand de mancare, dar Guru refuza sa-l hraneasca. Din nou, adeptul, vazand suferinta de pe fata cersetorului flamand, puse la indoiala decizia Gurului. “DE CE nu l-ai hranit pe acest om flamand? Noi avem mancare din belsug pe care o putem imparti cu el. NU E CORECT sa nu-l hranim pe acest om flamand cand noi avem asa de mult.”

“Din nou PUI LA INDOIALA DECIZIILE MELE?”

Guru tacu un moment si apoi relua “PLEACA DE LANGA MINE ACUM. NU esti iluminat. TU treci prin aceasta viata vazandu-te NUMAI PE TINE, simtind NUMAI PROPRIA TA durere, temandu-te NUMAI DE PROPRIA TA foame.

Ce ai vazut cand te-ai uitat la mama cu copilul? Ti-ai vazut doar PROPRIA MILA SI DURERE IN INIMA – si ASTA ai vrut ca eu sa opresc.

Tu nu ai vazut cu adevarat cine erau acele doua suflete sau DE CE trebuiau sa indure aceasta cale in viata asta. Ei au abuzat copii schilozi in alta viata. Ei ii vindeau pe strada ca sclavi fara mila. Acea mama are nevoie sa-si deschida inima. Ea trebuie sa simta dragoste pentru un copil invalid, iar acel copil invalid a fost un om care si-a facut averea pe spatele oaselor rupte ale copiilor.

EI SUNT vindecati, dar se vindeca PRIN  viata care le-a fost data. Ia-le viata asta si nu vor invata NIMIC. Nici macar TU nu vei invata nimic. Toti trei va veti SIMTI mai bine, dar la ce folos?”

“TU ai vrut ca eu sa-l salvez pe omul din groapa cu serpi, pentru ca TEAMA SI PANICA TA sa inceteze. Nici macar nu ai luat in considerare daca acel om trebuie ajutat sau daca ajutarea lui ar fi cel mai intelept act pentru calea acelui suflet.

Tu te-ai gandit doar la CUM TE SIMTEAI TU IN ACEL MOMENT si ce simteai in timp ce-l priveai.” Acesta este ADEVARUL.

Adeptul a ramas uimit de raspunsul primit de la Guru. El voia sa se apere, sa se scuze pentru ca nu realizase aceste lucruri, dar Guru nu-i dadu voie.

In schimb, Guru il intreba: “TU CREZI CA AJUTORUL AR TREBUI MEREU OFERIT CUIVA, nu-i asa?

De ce esti convins ca ar trebui sa fii ajutat atunci cand strigi dupa ajutor?

Este la fel de posibil ca Dumnezeu sa le spuna oamenilor sa treaca pe langa tine fara sa te ajute, pe cat este de posibil ca Dumnezeu sa directioneze o anumita persoana sa se opreasca si sa te ajute.

Tu nu esti pregatit sa fii martorul intelepciunii lui Dumnezeu.

Acel om pe care ai fi vrut sa-l scoti din groapa cu serpi de pe camp urma sa vina in sat sa faca doar rau oamenilor. Era o persoana razbunatoare plina de intuneric. Acum acei oameni buni vor continua sa duca vieti binecuvantate pentru ca el n-a reusit sa treaca de acel camp. Avea doar rau in el.

TU ai fi fost raspunzator pentru moartea lor, pentru salvarea acelui om si pentru salvarea ta.

Iar acel cersetor pentru care ai avut atata mila si-a lasat toata familia sa moara de foame in timp ce el le manca toata mancarea. Acum a venit timpul ca el sa cunoasca suferinta la care i-a supus pe ei.”

Guru continua. “Esti inca prea slab ca sa fii martorul intelepciunii lui Dumnezeu. Tu inca vrei ca justitia ta sa domine in lume. Tu crezi ca lumea ar trebui sa fie oranduita dupa propriile tale sentimente. Sentimente, emotii?!! Emotiile ar trebui sa conduca lumea!!!

Pentru ca Tu esti suparat, atunci evenimentele ar trebui indreptate pentru ca TU sa te simti mai bine, indiferent de ceea ce se intampla in celelalte multe vieti impletite in calatoria vietii tale.

Sentimente, ale tale sentimente crezi ca trebuie sa conduca lumea! Nu tu te lasi condusi de intelepciunea lui Dumnezeu ci de emotii. Emotiile nu valoreaza nimic, ele se schimba de la secunda la secunda.

Tu inca te lasi ghidat de suparare sau tristete, de frig sau caldura. De ce sunt sentimentele tale atat de importante? De ce ar trebui ele sa influenteze destinele tuturor celorlalti oameni? S-au nascut ei oare doar ca sa-ti asigure tie fericirea? Ti-ar placea daca ei ti-ar schimba viata, doar pentru ca ei sunt tristi? Sau flamanzi? Sau le este frig?”

TI-AR PLACEA ca cineva sa iti schimbe TIE viata doar pentru ca EI sa se simta mai bine?

„Pentru ca sunt eu nefericit(a) AM DREPTUL SA ITI SCHIMB VIATA, asta ma face sa ma simt eu mai bine, ti-ar placea asta?! Nu asta vrei tu de la ceilalti oameni de cele mai multe ori?!

“Si mai departe, sugerezi ca Dumnezeu este prost si ca habar nu are despre ceea ce este drept si ce este nedrept, corect si incorect? Nu exista accidente in lumea asta. Nu exista catastrofe. Nu exista greseli.

Toate alegerile au consecinte si toate consecintele sunt in cele din urma echilibrate.

PLEACA DE LANGA MINE pana dezvolti taria spiritului, pana te detasezi de propriul tau simt al binelui si-al raului, al justitiei si-al injustitiei, si de propria ta dorinta de a face lucrurile sa fie bune, numai si numai pentru tine. Abia atunci vei fi in stare sa vezi cu adevarat ca viata este oranduita in jurul intelepciunii lui Dumnezeu care lucreaza pentru toti.”

 

Sursa: Caroline Myss, Seminar “La rascruce de drumuri”, februarie 2015 Dublin

 

Acest articol are 2 comentarii

  1. Luminița

    multumesc , o noua confirmare

  2. Carmen

    O metafora minunata, o pilda nemaipomenita. Dar, intr-adevar este greu sa discerni unde este bine sa ajuti si unde nu trebuie sa o faci. Si eu ma regasesc in povestea si situatia adeptului.

Lasă un răspuns