You are currently viewing Paradoxul puterii de a alege

Paradoxul puterii de a alege

  • Post comments:0 Comments

Sa facem lucrurile pe rand inseamna sa alegem sa ne implicam in totalitate in ceea ce facem si sa fim “acolo” in crearea fiecarui pas. Toata viata ne plangem ca avem atatea de facut insa nu ne gandim la calitatea lucrurilor ce ies din mana noastra. Esti inconjurat de relatii de calitate, iti place sa mergi in anumite locuri si sa fii inconjurat de anumite persoane sau e pentru ca “trebuie”? Iti place munca pe care o faci, acele 8 ore de munca iti aduc o satisfactie?

Cat efort depui in viata ta de zi cu zi?

Ne spunem ca nu avem de ales, ca “trebuie” sa castigam bani, ca “trebuie sa fim in randul lumii”, ca “trebuie sa acceptam ca viata e grea” si mai ales ne spunem “ca nu avem de ales”. Eu invat zi de zi sa fac alegeri si sa imi asum responsabilitatea pentru ele. Imi aleg proiectele, oamenii cu care interactionez, evenimentele la care particip.

Dar de unde poti porni?

In primul rand intreaba-te: “vreau sa fac ceea ce fac acum?”, “e nevoie sa fac ceea ce fac acum?”.

Daca e nevoie pentru ca ai un examen, ai o lucrare importanta de predat, etc, intreaba-te: “cum pot sa infrumusetez si sa eficientizez timpul pe care il petrec facand acest lucru?”. Poate fie sa invat pe muzica, sa ma recompensez dupa ce am facut “acea munca”. Dar mai ales sa ne imaginam ca si cand acel lucru pe care il avem de facut e gata facut, a trecut. Eu imi imaginam de multe ori inainte de vreun examen cum povestesc cum a fost dar mai ales sentimentul de usurare ca am trecut peste acel moment.

Sunt foarte putine momentele in care “nu avem de ales”, de cele mai multe ori, ca sa nu zic intotdeauna, avem puterea de a alege fiecare moment pe care il traim: ca vrem sa fie trist, vesel, melancolic, greu, ciudat, etc.

Insa avand puterea de a alege si avand atatea optiuni, este ceva pozitiv sau ceva negativ?

Puterea de a alege nu ne face mai liberi in ziua de azi, ci ne face mai responsabili. Exista un paradox al puterii de a alege care pune pe noi o presiune imensa. Nu ai pe cine sa dai vina, ai atatea optiuni, ai putea sa alegi alta facultate, sa iti cauti alt job, sa renunti la o relatie, etc. Daca nu o faci este responsabilitatea ta si numai a ta. Si cum relationezi cu asa o povara?

Va invit sa-l ascultati pe Barry Schwartz: The paradox of choice. O prezentare interesanta in care se sublinieaza cat de mult ne impovareaza puterea de a alege.

Voi ce parere aveti?

Cu drag,

Delia.

Lasă un răspuns